Menu

Ζαγόρι Γνωρίστε το Ζαγόρι

Το Ζαγόρι αποτελεί μια ξεχωριστή οικιστική, ιστορική και πολιτισμική ενότητα 46 χωριών που βρίσκονται βόρεια από το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, στο Βορειοδυτικό άκρο της Πίνδου. Τα φυσικά του όρια καθορίζονται νότια από το βουνό Μιτσικέλι, βόρεια από τον ποταμό Αώο, ανατολικά από τα βουνά του Λύγκου και δυτικά από τον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Το τοπωνύμιο «Ζαγόρι» προέρχεται από τη σλαβική πρόθεση «Za» που σημαίνει «πίσω» και την αιτιατική του ουσιαστικού «gora» που σημαίνει «βουνό», δηλαδή περιοχή πίσω από το βουνό. Είναι μετάφραση του αρχαίου ονόματος της περιοχής, «Παροραία», που σημαίνει «παρά το όρος», από σλαβικά φύλα που κατήλθαν στην περιοχή τον 6ο αιώνα.

Το Ζαγόρι χωρίζεται γεωγραφικά σε 3 ενότητες: το Κεντρικό, το Δυτικό και το Ανατολικό με 20, 10 και 16 χωριά αντίστοιχα.

Το πέρασμα των Σλάβων κατά την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο πιστοποιείται από πολλά τοπωνύμια και την ίδια άλλωστε την ονομασία της περιοχής.

Το 1431, μετά τη συνθήκη με το Σινάν Πασά, δημιουργήθηκε το «Κοινόν των Ζαγορισίων». Στην πραγματικότητα, από το 1430 που οι Οθωμανοί κατέκτησαν την Ήπειρο εγκαθιδρύθηκε ένα ειδικό καθεστώς μεταξύ του «Κοινού του Ζαγορίου» και των Οθωμανικών αρχών και αποδίδονταν κάποιος φόρος ως αντάλλαγμα για την ανεξαρτησία, αυτονομία, ανεξιθρησκία, φοροαπαλλαγή, απαλλαγή από αιχμαλωσία ή παιδομάζωμα, λειτουργία σχολείων, διατήρηση περιουσιακών στοιχείων, κ.ά. Η είσοδος τουρκικών στρατευμάτων γίνονταν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Άλλος ένας όρος που συμφωνήθηκε ήταν να στέλνει έμψυχο δυναμικό στους στάβλους του Σουλτάνου. Οι Ζαγορίσιοι επάνδρωναν μια μικρή δύναμη ιππικού (Σπάχηδες) του Οθωμανικού στρατού.

Κατά το 18ο αιώνα το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού ανέβηκε κατακόρυφα, με την ίδρυση σχολείων και βιβλιοθηκών σε κάθε χωριό. Η παραδοσιακή ιατρική άνθησε με τη μορφή των "γιατρών το Βίκου", που συγκέντρωναν βότανα για τα σκευάσματά τους από το Φαράγγι του Βίκου.

Tα προνόμια των Ζαγορισίων διατηρήθηκαν μέχρι το 1868 οπότε και καταργήθηκαν.

Το Ζαγόρι απελευθερώθηκε το 1913 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Μετά την ένωση με την Ελλάδα, μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, η μετανάστευση προς τα Ελληνικά αστικά κέντρα αποψίλωσε το Ζαγόρι. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αρκετά χωριά του Ζαγορίου κάηκαν ως Γερμανικά αντίποινα.

H περιοχή σχεδόν ερημώθηκε κατά τον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο 1946-1949.

Η σύγχρονη πολιτισμική παραγωγή είναι ζωντανή στο Ζαγόρι με τα περίφημα πανηγύρια και τις πολλές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τους διάφορους συλλόγους και τις τοπικές αρχές.

Τα χωριά είναι χτισμένα γύρω από μια κεντριή πλατεία, που λέγεται επίσης μεσοχώρι (κέντρο του χωριού), με μια μεγάλη εκκλησία, ένα πλάτανο και μια δημόσια κρήνη. Πλακόστρωτα δρομάκια και μονοπάτια διασυνδέουν το υπόλοιπο χωριό. Κάθε επιμέρους γειτονιά έχει μια μικρότερη εκκλησία.

Η οικονομική ευημερία αλλοτινών εποχών αντικατοπτρίζεται σήμερα στο δομημένο περιβάλλον μέσα από τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα, τις εκκλησίες και τις σχολές.

Στα χωριά του Ζαγορίου μπορείτε να έρθετε από την πόλη των Ιωαννίνων.

 

Ιωάννινα

Η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στο κέντρο μιας κοιλάδας, ανάμεσα σε τεράστια βουνά, στις όχθες μιας υπέροχης λίμνης, μόλις μία ώρα από τις ηλιόλουστες παραλίες του Ιονίου. Η πόλη κτίστηκε στην περίφημη Εγνατία Οδό, τον δρόμο που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία, μια από τις αρχαιότερες διαδρομές στην ιστορία, που κάποτε χρησιμοποιούνταν από τους Πέρσες και τους αρχαίους Έλληνες.

Η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό κομμάτι της Ελλάδα. Μπορείτε νε έρθετε στην πόλη μας:

Οδικώς:

  •  Από Αθήνα μέσω Ολυμπίας οδού (Α8) και Ιονίας οδού (Α5) Απόσταση: 411χλμ
  •  Από Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού (Α2) Απόσταση; 261χλμ
  •  Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας μέσω Εγνατίας οδού (Α2) Απόσταση: 78,1χλμ
  •  Από το λιμάνι της Πάτρας μέσω Ιονίας οδού (Α5) Απόσταση: 217χλμ
  •  Από το αεροδρόμιο του Ακτίου μέσω Ιονίας οδού (Α5) Απόσταση: 108χλμ

Αεροπορικώς:

  • Από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών 2 πτήσεις/ημέρα
Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι Ζαγόρι